marți, 6 martie 2018

Maratoanele de lectura

Maratonul de lectură reprezintă întrecerea de a citi cât mai mult față de alți maratoniști.
Asociația Comunitatea Noastră organizează maratoane de lectură lunare, tot timpul anului, adresate adulților și copiilor.
Maratoanele noastre sunt online. Adică, cine dorește să se întreacă în citit în una din lunile anului, ne anunță (înscriindu-se la maraton) și citește acasă, pe mijloacele de transport în comun, în biblioteci, în librării, ce și când dorește, pe tema propusă în luna respectivă.
La sfârșitul lunii maratonistul va trimite o raportare către organizator, în care va scrie titlurile și autorii cărților, numărul de pagini parcurs din fiecare carte ȘI
1. minim o idee despre ce i s-a părut interesant sau neinteresant în paginile parcurse. Nu acceptăm recenzii sau povestiri a întregii lecturi. Ci minim o idee din carte care să fie tratată critic, analitic, din punctul de vedere al cititorului.
2. cum s-a simțit pe măsura ce a parcurs lectura. În cazul poeziilor, este nevoie de prezentarea unei idei care a atras atenția maratonistului, dar și a sentimentelor trezite (pentru fiecare poezie).
Maratoanele de lectură își propun astfel o lectură lentă, cu un ritm susținut timp de o lună.
Atât înscrierea la maratoane, cât și raportarea lecturilor, se fac către adresa de mail adinaduta.acn@gmail.com. Înscrierea este gratuită.
Câștigătorii maratoanelor de lectură vor fi premiați cu cărți la alegere, în valoare de 50, 40 și respectiv 30 Ron.
Scopul acestor maratoane este de a încuraja cititorii de toate vârstele să analizeze mai atenți ce idei găsesc pe parcursul lecturilor lor și ce simt când citesc.
Calendarul maratoanelor de lectură online este:
1. cărți de călătorii și de aventuri – în ianuarie (+ 16)
2. cărți de dezvoltare personală – în februarie (+ 16)
3. piese de teatru – în martie (+ 16)
4. cărți SF și fantasy – în aprilie (+ 16)
5. cărți de memorialistică, biografii și autobiografii – în mai (+ 16)
6 a. cărți ”de recitit” – în iunie (+ 16)
6 b. cărți la alegere în limba română – în iunie (8 – 12 ani)
6 c. cărți la alegere în limbi străine – în iunie (12 – 16 ani)
7. reviste de benzi desenate – în iulie (8 – 12 ani) (12 – 16 ani) (+ 16)
8 a. cărți de dragoste – în august
8 b. cărți la alegere în limbi străine – în august (8 – 12 ani)
8 c. cărți la alegere în limba română – în august (12 – 16 ani)
9. nuvele – în septembrie
10. cărți de poezii – în octombrie (8 – 12 ani) (12 – 16 ani) (+ 16)
11. cărți polițiste – în noiembrie
12. cărți apărute în ultimii doi ani – în decembrie.
Acest calendar are rol orientativ și poate suferi modificări, din motive obiective.
Maratoanele de lectură online pentru copii funcționează pe aceleași principii ca și cele pentru adulți. Acestea se adresează copiilor cu vârste între 8-12 și 12-16 ani. Și copiii își pot alege, în fiecare lună, ce doresc să citească.



Din gândurile unei "alergatoare" la "Maratonul de lectura" - februarie 2018, proiect derulat de Biblioteca Pietrari în parteneriat cu Asociația Comunitatea Noastră:
Tema lunii - dezvoltare personală
“ Cel mai frumos lucru și cel mai important din viața unui om este maturitatea. Aceste cărți m-au făcut să înțeleg mai bine viața în care trăim și cum trebuie să reacționez în diferite situații, să înțeleg tulburătorul salt de la copilărie la adolescență , să văd cât de pregătită sunt pentru viață, cât de importantă este alegerea profesiunii.... De asemenea, în viitorul apropiat sper să îmi pot da răspunsuri la întrebările ce apar în mintea mea, întrebări care sună cam așa:”Oare unde începe și unde se termină adolescența?” De prea multe ori, discutând despre adolescență, o denumim (într-o măsură pe drept cuvânt) : “vârsta primejdioasă ”. În același timp ( și de asemenea, pe bună dreptate) adolescența este definită ca fiind “vârsta de aur”. Ambele denumiri sunt numai aparent contradictorii. Am aflat citind aceste cărți că “adolescența este timpul în care admirăm și ne umilim.” Că admirăm, e sigur. Acum ochii se deschid mari, mirați, asupra existentei. Universul e proaspăt, pare virgin chiar. Totul este încântător, colorat, vrăjit. Cele mai banale evenimente capătă un relief, un parfum, o semnificație adâncă și eroică …Pentru prima oară ne opunem orgoliosi și tăcuți peisajului existenței culcate la picioarele noastre. Ne desprindem astfel autonomi din haosul înconjurător, unitate firavă, de sine stătătoare. Viața capătă un sens cu totul nou. Trecutul copilăriei e disprețuit ca o sclavie. Acum, în adolescență, ne proiectăm independent, față în față cu universul, pe propriile noastre picioare. Admirăm mult, dar ca să interpretăm prin noi… Marile întrebări ale adolescenței- “încotro ”, “la ce bun”, “de unde”, mușcă înveninat sufletul meu și-l chinuiesc. Sper să trec nevătămata peste această vârstă ce se arată, totuși, minunată..."
Cărțile citite:
- “Adolescența - o primejdie?” de Mihai Stoian
- “Cartea fetelor” , Ed.Politică, apărută în 1971
Număr pagini citite: 350 pag.
Clasamentul participantilor nostri:
1. Laura - 630 pag.
2. Gabi - 504 pag.
3. Loredana - 500 pag.
4. Rares - 382 pag.
5. Alexandra - 350 pag.
Un total de 2366 pagini si tot atatea felicitari din partea mea, dragilor!
Concluzia mea?
Nu calculatorul, nu internetul, educă și dezvoltă omul, personalitatea, ci numai măria sa CARTEA.
Deoarece cinstirea cuvântului scris nu e doar o horă de duminică, nu e doar un zbor de lăstuni. A iubi cărțile înseamnă a crede în forța creatoare a omului și în finalitatea împlinitoare a forțelor lui, pentru că din încrederea în ziua de mâine și în puterea gândului se scriu pe lume cărți.
A iubi cărțile înseamnă a iubi pământul din care vii și limba în care vorbești, pentru că din nemărginită iubire s-au scris cărțile pământului și neamului nostru.
Iată de ce vă invităm la bibliotecă și la lectură:
În prezența cărților nu ești niciodată singur. Ele sunt cele mai bune ”provizii” în călătoria vieții. Iar tu la rândul tău, iubind cărțile și citindu-le permanent fii sigur că vei deveni mai bun la suflet, mai omenos, mai generos, mai cumsecade și chiar mai deosebit de alții care nu au o așa pasiune frumoasă, precum lectura, iar ea, la rândul ei va răspândi credință, dragoste, speranță, tandrețe, bunătate, bucurie. Asta ne propunem prin "Maratoanele de lectura" care vor continua în luna martie cu o altă propunere de lectură și anume piese de teatru. Deja cei înscriși au ales W. Shakespeare, I.L. Caragiale, T.Musatescu, V.Alecsandri și L. Blaga.
Cititul devine, iată, o sursă fantastică de înţelepciune, dacă este autentic şi este însoţit de reflecţie personală asupra textului, ducând prin aceasta la “digerarea lecturii” și la "indragostire" pe viață de carte! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu