miercuri, 23 noiembrie 2016

Povești cu umbre și... umbrele


Tărâmul umbrelor... deja devenim misterioşi pare-se!
Ne ajută și vremea, ce să zic! :)
Ei bine, nu este niciun mister!
Biblioteca organizează cu copiii cu varste cuprinse între 10-12 ani ateliere de creație și teatru non-formal în zilele de marți și miercuri, orele 12-14.

Teatrul de umbre este acea formă a artei spectacolului în care personajele dintr-un scenariu, prind viață prin jocul micilor actori-păpușari cu o sursă de lumină (videoproiector) și cu umbrele unor obiecte special create (marionete). La o primă vedere, un spectacol de teatru de umbre, poate să pară ca un film de animație "în direct", în care siluetele personajelor și decorului "curg" într-o serie de cadre succesive.
Un spectacol de teatru de umbre pornește de la ... cuvintele unui text care trebuie lecturat și studiat. Textele propuse sunt povești și legende din lumea întreagă pe care dorim să le descoperim, dar și să...ne/le jucăm.
Povestea de astăzi se numește ” Broasca țestoasă cea fermecată” și face parte din volumul ”Basme romanești”. Vor urma povești japoneze, africane, etc. din colecția ”Basme nemuritoare” pe care o avem în bibliotecă.

Participanții la activități în care teatrul de umbre este folosit ca metodă de învățare nonformală ajung să înțeleagă, să stăpanească și să transmită un tip de comunicare alternativă care îi poate ajuta să evalueze într-un mod critic constructiv toate mesajele la care sunt expuși zilnic. Transferul textului în limbaj vizual, dezvoltă micilor artiști de ocazie, un fel complex de a gandi și de a observa realitatea. Pană la urmă "o simplă imagine spune mai mult decat o mie de cuvinte".

Totodată participanții la un proiect cu teatru de umbre își dezvoltă abilitățile de citire și înțelegere a unui text, dar și de cooperare și de coordonare astfel încat, emoționand publicul, să îl ajute să recepteze mesajele textului inițial. Tot acest efort conduce la modelarea pozitivă a spiritului de echipă, la o atitudine mai implicată, mai responsabilă social.


Imagini atelier teatru de umbre 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu