marți, 14 octombrie 2014

European Code Week

European Code Week, ediția 2014, începe la 11 octombrie și va include 1 500 de evenimente care vor aduce la viață lumea digitală, atât în Uniunea Europeană, cât și în țări din afara acesteia, din Norvegia până în Turcia. Si Biblioteca Pietrari, alaturi de alte 36 de scoli si ONG-uri din Romania, sustine acest eveniment atat de important la nivel european.

Programarea informatică ajunge în centrul atenției într-un moment în care șapte miniștri europeni ai educației au inclus deja programarea informatică în programele școlare ca disciplină obligatorie, în timp ce în școli din alte cinci țări, cursul de programare este opțional.
Acest lucru are loc într-un moment foarte oportun, întrucât rapoartele arată că Europa ar putea avea în curând un milion de locuri de muncă vacante din cauza lipsei competențelor digitale necesare la nivel european. Evenimentele derulate la nivel european se adresează tuturor categoriilor de grupuri: de la începători la programatori avansați, tuturor categoriilor de persoane, de la cele care sunt în căutarea unui loc de muncă și doresc să dobândească o nouă competență, la fanii roboților și tinerele pasionate de tehnologie și informatică (girl geeks).
Biblioteca Pietrari va organiza in zilele de 16 si 17 octombrie ateliere de introducere in programarea informatica destinate copiilor care vor invata cum sa-si creeze propriile jocuri si povesti interactive utilizand limbajul de programare Scratch http://events.codeweek.eu/view/2097/lets-scratch/
De ce am decis sa ne inscriem? Pentru ca programarea informatică ne ajută să înțelegem lumea hiper-conectată în care trăim și să ne reprezentăm ceea ce se întâmplă în spatele ecranelor. Programarea reprezintă una dintre competențele digitale de care tinerii au nevoie pentru a deveni cetățeni creativi și responsabili și pentru a avea pregătirea necesară pentru locurile de muncă ale viitorului. Copiii nostri vor face primii pasi in programarea informatica in joaca, in zilele de 16-17 octombrie, la biblioteca. Imagini activitate

„Raftul cu iniţiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”

În perioada 14-17 septembrie 2014, Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat a reunit la Cluj-Napoca 16 biblioteci selectate în cadrul proiectului „Raftul cu iniţiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, cu scopul de a instrui cei 31 de bibliotecari prezenţi în Managementul programelor de voluntariat şi Managementul voluntarilor.
Cele 16 biblioteci publice cu care Pro Vobis va lucra pe parcursul următoarelor 10 luni, prin oferirea de training şi consultanţă personalizată pentru creşterea calităţii, diversităţii şi incluziunii programelor de voluntariat din respectivele instituţii sunt: Biblioteca Județeană Brăila, Biblioteca Județeană Cluj, Biblioteca Județeană Dâmbovița, Biblioteca Județeană Galați, Biblioteca Județeană Gorj, Biblioteca Județeană Iași, Biblioteca Judeţeană Mureș,Biblioteca Județeană Neamț, Biblioteca Județeană Vaslui, Biblioteca Județeană Vrancea, Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Municipală Bârlad, Biblioteca Municipală Medgidia, Biblioteca Municipală Mediaș, Biblioteca Pontus Euxinus Năvodari şi Biblioteca Publică Locală Pietrari, Vâlcea.
Un număr de 28 de biblioteci din ţară şi-au manifestat interesul de a implementa programe de voluntariat cu sprijinul Pro Vobis în cadrul acestui proiect, cele 16 biblioteci fiind selectate pe baza motivaţiei, a capacităţii de a construi parteneriate în comunitate, dar și a capacităţii de lucru cu voluntarii.


„Am ales să lucrăm cu biblioteci motivate, care au dovedit înţelegerea beneficiilor pe care implicarea profesionistă a voluntarilor le poate aduce instituţiei, utilizatorilor şi comunităţii deservite. Selecţia nu a fost deloc facilă, tocmai datorită pasiunii deosebite regăsite în aplicaţii şi a multitudinii de activităţi pe care bibliotecile le realizează deja cu voluntari. Am avut deosebita plăcere să descoperim, încă o dată, cât de multe proiecte frumoase au loc în cadrul şi la iniţiativa bibliotecilor publice, aducând contribuţii reale în comunitate.” (Corina Pintea, coordonator proiect, Pro Vobis)
Sesiunea de instruire pe tema Managementul programelor de voluntariat şi Managementul voluntarilor a fost livrată de formatorii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca şi a cuprins informaţii, instrumente, exemple practice şi exerciţii menite să dezvolte competenţe de lucru cu voluntarii, bazate pe nevoile identificate în biblioteci şi pe curricula de curs dezvoltată şi testată de Pro Vobis în cei peste 20 de ani de activitate. Astfel, reprezentanții bibliotecilor au aflat noutăţile aduse de Legea 78/2014 privind reglementarea activităţilor de voluntariat în România, cum se planifică, monitorizează şi evaluează un program de voluntariat, cum se pregăteşte instituţia pentru implicarea voluntarilor şi care sunt ceilalţi paşi ai managementului profesionist al voluntarilor.
Raftul cu initiativa 

Adolescent School ...26 august- 7 septembrie 2014


Atentie, dragi adolescenti!!! Un anunt important pentru voi!
PLICTISEALA DAUNEAZA GRAV SANATATII!
Asta susţin oamenii de ştiinţă din Statele Unite, pentru că, spun ei, în spatele aparentei plictiselii se pot ascunde boli grave.
Dar, daca vreti sa nu va imbolnaviti de plictiseala, puteti veni la biblioteca!
Aici veti putea alunga orele nesfarsite de plictiseala prin ateliere de prezentari on-line (Prezi), de orientare scolara si profesionala, de handmade, fotografie, de educatie financiara, scriere de proiecte pentru voluntari, de Adolescent Chef...vor fi si prezentari de moda pentru fete si concursuri Wii pentru baieti, vizionari de filme, jocuri si multa, multa bunadispozitie. Puteti veni si voi cu alte idei, nu ne suparam!
Cine se hotaraste sa nu mai fie plictisit in vacanta, atat cat a mai ramas din ea, este asteptat incepand de luni, timp de doua saptamani, intre orele 11- 13 … din partea „casei” (adica a bibliotecii) se asigura zilnic: prajiturele, cafea (pentru cei dependenti , apa minerala, dar si… diplome si un pahar de sampanie, la sfarsitul programului creat special pentru toti adolescentii plictisiti ! 


Imagini Adolescent School