vineri, 28 februarie 2014

Si votul tau conteaza!

Vineri, 28 februarie 2014, de la ora 12,00, reprezentantii Centrului EUROPE DIRECT Valcea s-au aflat la Primaria Pietrari, pentru o sesiune de informare. Acest eveniment face parte din campania de informare in mediul rural sub genericul “Si votul tau conteaza”. Este cea de-a doua întâlnire a Centrului ED Valcea cu consilieri locali din acele primarii deschise si interesate ca oamenii din comuna sa fie informati despre rolul Parlamentului European in viata noastra de zi cu zi. Obiectivul campaniei il reprezinta cunoasterea atributiilor si a modului de functionare al PE, pentru un vot in cunostinta de cauza.
La intalnirea cu ofiterii Europe Direct au participat consilierii locali, personalul din aparatul propriu al primarului, membrii ai comunitatii.
Biblioteca Pietrari face parte din Reteaua multiplicatorilor de informatie europeana din judetul nostru.


marți, 25 februarie 2014

Un nou premiu

Eliza Ceprazaru a castigat premiul I in cadrul Competitiei Nationale "16 zile de activism impotriva violentei asupra femeii", editia 2013.


Campania din acest an a continuat cu tema la nivel mondial
 “Să înfruntăm militarismul și să punem capăt violenței asupra femeilor!” şi a marcat al patrulea an de susținere a activismului împotriva violenței asupra femeii, accentuând intersectarea drepturilor economice și sociale cu militarismul și violența domestică. Militarismul continuă să fie o sursă principală de violență de gen, şi are consecințe grave pentru siguranța și securitatea societății noastre în ansamblul său, inclusiv femei, copii și bărbați. În calitatea sa de coordonator global al campaniei, CWGL s-a angajat alături de participanții la campanie sa conteste militarismul și pentru a explora structurile profunde socio-economice care perpetuează violența bazată pe inegalitate de gen.

În acest an, Campania “16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor” a scos în evidență trei domenii prioritare:

1) violență comisă de autoritățile de stat; acestea utilizează amenințarea sau acte de violență pentru a ajunge sau a se menține la putere.

2) violența în familie și rolul armelor de calibru mic; violența în familie continuă să apară în fiecare regiune a lumii, majoritatea femeilor se confruntă cu violența aplicată de către un partener intim la un moment dat in viața lor.

3) violența sexuală în timpul conflictului și după conflict. Conflictele violente cresc vulnerabilitatea femeilor și fetelor deoarece violul, sclavia sexuală, mutilarea, impregnare forțată, și „căsătoria” forțată apar intr-o rata considerabil mai mare decat pe timp de pace.

Având în vedere că participanţii din acest din acest an s-au axat mai mult pe creaţia literară, premiile acordate vizează doar categoriile ESEU şi POEZIE. Din pacate, lucrarile pentru sectiunea FOTOGRAFIE inscrise de biblioteca noastra prin participarea lui Serban Teodor la competitie nu au putut fi luate in considerare.
În urma jurizării, lucrările din categoria ARTĂ nu au reuşit să acumuleze punctele necesare pentru a fi premiate.
O să revenim cu informaţii legate de modalitatea de premiere.
LISTA CÂŞTIGĂTORILOR ESTE URMĂTOAREA:
ESEU
Locul I -Ceprăzaru Eliza
Locul II -Ivaşcu Elena
Locul III -Bibicu Diana
POEZIE
Locul I -Nicula Adina
Locul II -Goran Dimitrie
Locul III -Bojin Teodora

marți, 4 februarie 2014

Jurnalist la tine acasa


Pentru ca e vacanta si pentru ca avem mai mult timp liber la dispozitie, dar si pentru ca asa era planificat, ne-am gandit ca in aceasta saptamana sa aiba loc cursul de jurnalism destinat adolescentilor intitulat "Jurnalist la tine acasa"si finantat de catre IREX Bucuresti prin Programul de plati directe si cofinantat de Consiliul Local.
Acest serviciu vine in completarea programului de vacanta organizat de biblioteca noastra inca din 2009. Prin implementarea acestuia, adolescentii invata modul in care se editeaza o revista, felul in care se scrie un articol, un editorial, folosesc programele de editare si procesare text, de  editare a fotografiilor, de prelucrare computerizata a imaginii. realizand in  final o revista.





Pentru pregatirea cursului s-a desfasurat initial o „Campanie electorala a cartilor” ce a avut in vedere promovarea lecturii de placere, selectandu-se astfel si primii cursanti ai cursului de jurnalism.
„Campania electorala a cartilor” a avut si are ca obiectiv promovarea lecturii de plăcere şi a lecturii interpretative, „socializarea” lecturii prin popularizarea propriilor experienţe de lectură, implicarea, motivarea, stimularea cititorilor.






Cursantii invata in aceasta perioada cum sa scrie recenzii, articole si editoriale, sa stapaneasca conceptele editarii grafice utilizand Adobe Photoshop Elements 2.0,
tehnici primare de compozitie, cum se pregatesc materialele pentru tiparire la imprimantele bibliotecii, etc. Cei 10 cursanti vor parcurge cursul de jurnalism la biblioteca, apoi vor lucra articolele acasa, le vor trimite prin e-mail la sediul bibliotecii colectivului redactional ce a fost selectat in timpul campaniei care se va ocupa de punerea in pagina si tiparirea in format color a revistei .
 








Continutul revistei va avea in vedere popularizarea creatiilor literare ale adolescentilor sub forma unor recenzii sau eseuri ce vor prezenta cartile cele mai indragite, trairile acestora, avandu-se in vedere in special formarea gustului şi a interesului pentru lectură, prin lectura de plăcere, demonstrand astfel ca si acum ADOLESCENTII CITESC si punand astfel bazele unui cerc de lectura.
Revista va fi popularizata in localitate prin realizarea unei expozitii de mai multe numere (ex.3) la sediul Primariei Pietrari, la cele doua scoli si la Biblioteca Judeteana Valcea.
 
 












Imagini din timpul Campaniei electorale a cartilor: