marți, 24 ianuarie 2012

O ora la biblioteca

In cadrul acestui proiect, astazi la biblioteca s-a desfasurat o ora de dirigentie mai putin obisnuita. Copiii clasei a VI-a B au putut vizita virtual Castelul Peles, fiind incantati de frumusetea, bogatia si eleganta acestei resedinte a regelui Carol I. La numai un click distanta s-au aflat astazi apartamentele in stil imperial si rococo, sala de concerte, cabinetul de lucru al regelui, sufrageria, salonul florentin, sala maura si impresionanta sala de arme care adapostesc atatea comori. Am discutat despre regii si reginele Romaniei, despre Carol I si Carmen Sylva, Ferdinand I si Regina Maria, despre Carol al II-lea, Regina Elena si Regele Mihai, despre rolul jucat de acestia in anumite momente ale istoriei tarii noastre. Ne-am imaginat cum traiau aceste mari personalitati in minunatele castele Peles si Pelisor auzind parca tropotul molcom al cailor si scartaitul trasurilor la intrarea in castel, zanganitul sabiilor si armurilor in sala de arme, simtind parca fizic linistea si intimitatea apartamentelor regale, clinchetul cristalin al paharelor aflate pe masa din sufragerie, severitatea resimtita in biroul de lucru, facand parca un salt in timp si spatiu cu ajutorul internetului, folosindu-ne de http://peles.ro/category/exploreaza/tur-virtual/.






luni, 23 ianuarie 2012

153 de ani de la Unirea lui Cuza Voda



Acum 153 de ani a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente pentru naţiunea română. La 24 ianuarie 1859 visul românilor din cele două principate, Unirea Moldovei cu Ţara Românească s-a înfăptuit.
Unirea Principatelor Române cunoscută şi ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918) a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea şi reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.
Totuşi, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două ţări. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova şi Ţara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.
Deznodământul războiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizării unirii. Votul popular favorabil unirii în ambele ţări, rezultat în urma unor Adunări Ad-hoc în 1857 a dus la Convenţia de la Paris din 1858, o înţelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două ţări, cu guverne diferite şi cu unele instituţii comune.
La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti, aducându-le într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniştilor din cele două ţări, Cuza a unificat Parlamentul şi Guvernul, realizând unirea politică. După realizarea unirii, domnitorul Alexandru Ioan Cuza împreună cu colaboratorul său cel mai apropiat, ministru și apoi prim-ministru Mihail Kogălniceanu, iniţiază importante reforme interne, cele mai importante fiind: secularizarea averilor mânăstireşti (1863), reforma agrară (1864) si reforma învăţământului (1864), care au fixat un cadru modern de dezvoltare al ţării. Şirul de reforme iniţiate de Cuza şi venirea mai apoi pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol I,  au făcut ca actul de la 1859 să fie ireversibil. Din 1866, potrivit Constituției promulgate la 1 iulie, Principatele Unite încep să se numească oficial România. 
După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituţia adoptată în acel an a denumit noul stat România.
În fiecare an, în ziua de 24 ianuarie, sărbătorim Unirea, „Mica Unire” cum i se mai spune, dar fără de care nu am fi putut săvârși faptele mari de mai târziu.  Anul acesta se împlinesc 153 de ani de la înfăptuirea ei. Cu acest prilej ne amintim și de cei care au pus umărul la realizare. Unul dintre aceștia este și  Ion Roată, intrat în istorie ca o legendă. Cunoscut şi sub numele de Moş Ion Roată, a fost un ţăran român, deputat în Divanul Ad-hoc şi un susţinător înflăcărat al Unirii Principatelor Moldova și Valahia şi al reformei agrare din Principatele Unite Române. Se spune că semna prin punerea degetului muiat în cerneală – puntea de veacuri a neștiutorului de carte – oficial semnând cu parafa primită în Divanul ad-hoc, dar era înzestrat nativ cu o minte ageră și o judecată dreaptă, fiind cunoscut ca un om cinstit, „cu gâdilici la limbă”, adică spunea adevărul fără menajamente, neavând „ascunzători în suflet”, după cum îl caracteriza Ion Creangă. Cinstit, cu alte cuvinte! Pentru spiritul său de dreptate, Ion Roată a fost considerat de către țărani ca fiind cel mai dârz și mai competent reprezentant al lor, care să le poată apăra interesele. A avut, se spune, o apariție meteorică pe scena istorică a țării. 
În minte îmi vine dialogul descris de Creangă: „…Și Roată se duce și vrea să ridice bolovanul, dar nu poate. –Ia, du-te și dumneata moș Vasile, și dumneata… În sfârșit, se duc ei vreo trei-patru țărani, urnesc bolovanul din loc, îl ridică pe umeri și-l aduc lângă boier. –Ei, oameni buni, vedeți? S-a dus moș Ion și n-a putut face treaba singur; dar când v-ați mai dus câțiva într-ajutor, treaba s-a făcut cu ușurință, greutatea n-a mai fost aceeași. Povestea cântecului: „Unde-i unul nu-i putere, /La nevoi și la durere;/ Unde-s mulți puterea crește/Și dușmanul nu sporește.” Așa și cu Unirea, oameni buni…


Despre toate acestea, si despre multe altele, am discutat astazi la biblioteca cu copiii claselor a V-a A si a VI-a B, insotiti de prof. de istorie Constantin Ionescu si de consilierul educativ Anamaria Sandulescu, aducandu-ne aminte de eroii neamului, de domnitorii nostri, de lupta continua a acestui popor napastuit de soarta...





joi, 19 ianuarie 2012

Pasi catre viitor

Astazi, 19 ianuarie 2012, au continuat intalnirile stabilite prin parteneriatul incheiat intre Scoala Pietrari si Biblioteca Publica Pietrari din cadrul proiectului "Pasi catre viitor".
Proiectul „Paşi către viitor!– dezvoltarea serviciilor de consiliere şi orientare şcolară”, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 si implementat de ISJ Valcea are ca obiectiv general îmbunătăţirea serviciilor de informare, consiliere şi orientare şcolară în judeţul Vâlcea, în vederea creşterii participării la educaţie, a dezvoltării personale şi profesionale a elevilor, conform aspiraţiilor şi aptitudinilor individuale, adaptate cerinţelor societăţii în schimbare. La activitatile din proiect conduse de prof. Ancuta Codoi participa elevii claselor a VII-a si a VIII-a insotiti de profesorii diriginti, dar si parinti ai elevilor.
In cadrul intalnirii noastre de astazi a fost prezentata oferta educationala a liceelor din judetul Valcea elevilor clasei a VIII-a B insotiti de prof. Manu Mariana.


IMAGINI PROIECT

miercuri, 18 ianuarie 2012

Voievodul stelar - Mihai Eminescu la 162 de ani de la nasterea sa

Luni, 16 ianuarie 2012, ora 13, la biblioteca a avut loc aniversarea poetului national Mihai Eminescu.
Activitatea a cuprins: prezentarea expozitiei de carte, videoproiectia reperelor bio-bibliografice de pe CD-ul intitulat "Mihai Eminescu-viata si opera sa", recitarea celor mai cunoscute poezii din lirica eminesciana, auditii muzicale si lirice. Au participat elevii claselor a VI-a si a VIII-a insotiti de prof. Anamaria Sandulescu si prof.Elena Ocroteala.